Anasayfa | Künye ve İletişim | Sık Kullanılanlara Ekle
Anasayfa İçel İdman Yurdu Basketbol Salon Sporları Genel Haberler Amatör Sporlar Galeri Olimpik Oyunlar Tarsus İdman Yurdu
Dünya Kupasının Sırrı

5762 kez okundu . 0 yorum yapıldı.


Haber Tarihi : 14.11.2017 16:08:00

Bildiğiniz gibi her 4 senede bir FIFA’nın düzenlediği en büyük organizasyon olan Dünya Kupasına dünyanın dört bir yanından kendi klasmanlarında başarılı olan takımlar katılmaya hak kazanıyorlar. 

Bu senede Rusya’da düzenlenecek olan kupaya katılacak olan takımların çoğu belli oldu ve artık takımlar Haziran Ayı’nda düzenlenecek olan kupa için hazırlıklarına başladılar bile. Bu kupanın önemi oldukça büyük ve bunun en büyük nedeni ise Dünyanın 1 numarası olma şansının ülkelerin kendi ellerinde olması.

Tabii kupaya girmeden kupanın başka dinamiklerinden de bahsetmek gerekiyor, ki o da turnuvaya ev sahipliği yapacak olan ülkenin, böyle bir organizasyonun altından nasıl ve ne şekilde kalkacağı. Bildiğiniz gibi bu sene bu kupaya Rusya ev sahipliği yapacak ve Rusya bu organizasyonun ev sahipliğini yapabilmek için çok ciddi bir yaratım yaptı ve bunun karşılığını da aldı. Özellikle yeni yapılan stadyumlar turnuvaya katılım sağlayan ülkelerin taraftarları için oldukça önemli olacak; çünkü katılan ülkelerin buradaki durumunun önemli bir belirleyicisi de taraftarlar oluyor.

Güney Afrika da düzenlenen kupada finale eğer hatırlayacak olursanız İspanya ve Hollanda çıkmıştı ve İspanya uzatma dakikalarında attığı golle Dünya Şampiyonu olurken, kupaya İspanya’dan daha çok, Afrika’nın yerel çalgısı olan ‘vuvuzella’ damgasını vurmuş ve ister istemez tüm dünyaya reklamını yapmıştı. Bu da aslında düzenlenen organizasyonun ne denli başarılı olduğunun futbol dışında bir kanıtıydı. O güne kadar adını bile duymadığımız müzik aletini ve Afrika’nın kültüründe ne kadar önemli bir yerde olduğunu anlamıştık.

Buradaki organizasyonların temel amacı tabii ki futbol ve bu oyunun gerektirdikleri olsa da, bir ülkenin dünya kupası adı altında reklamımın yapılması, ülke için oldukça önemli. Bu nedenle özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından büyük organizasyonlar ciddi derecede önem taşıyor.

Gelelim ülke bazında kimlerin favori olacağına. Genelde Dünya Kupası başladığında tek favori Brezilya olur. Sambacıların bireysel anlamda üst klasmanda oyunculara sahip olması ve oyun sisteminin Avrupa’ya oranla daha farklı olması, Güney Amerika ülkesinin durumunu biraz daha kolaylaştırıyor ancak Türkiye’nin katılmış olduğu 2002 Dünya Kupası’nın ardından jenerasyon anlamında sıkıntı yaşayan Brezilya giderek güç kaybetti.

Bunun en büyük nedeni ise kadroyu oluşturan çoğu oyuncusunun Avrupa’nın önemli takımlarında oynaması olarak görülse de durumu anlamak için bu kadar basit bir çözümleme yetmeyecektir. Son Bunun için son 5 yıllık dilimde değişen oyun sistemlerini de incelemek gerekiyor. Oyun bireysel oyuncuların gücünden ve sahada neler yapacaklarından daha çok, takım bütünlüğünün ve takımı oluşturan her bir oyuncunun neler yapacağına dair bir sistem geliştirdi. Yani artık tek bir makine değil, birbirine geçmiş parçaların melodisinin ne olduğu daha da önemli hale geldi.

Bu nedenle de özellikle Latin ve Güney Amerika gibi bireysel yetenekleriyle ön plana çıkan ülkeler, Avrupa’dan gelen ülkelere oranla biraz daha düşüş yaşıyorlar. Artık oyunun teknik – taktik kısmı daha ağır bastı ve top sahada bulunan 10 oyuncuya hatta kaleciyi de buna dahil edersek 11 oyuncuya değip o şekilde kaleye ulaşıyor. Bunun en güzel örneğini ise Almanya yapıyor. Yaklaşık 10 senedir neredeyse tüm büyük organizasyonlarda başarıya ulaşan takım, bireysel anlamda kaliteye ulaşmış olsa da, takım bütünlüğü anlamında çok daha iyiler. Alttan gelen jenerasyonu da işleyen makinenin parçacı olacak şekilde yetiştiren Almanlar, bunun karşılığını da fazlasıyla almış oluyor. Brezilya ve diğer Latin ve Güney Amerika ülkeleri de buna çözüm olarak, kadrolarını ve oyun anlayışlarını güncellerken, kadrolarına daha çok teknik ve taktik anlamda yeterli derinliği olan ve takım oyunu anlamında, takıma yarar sağlayabilecek oyuncuları tercih etmeye başladılar. Bakalım bu tercih Dünya Kupasında bu ülkeleri, Avrupa’dan gelen ülkeler karşısında başarıya götürebilecek mi?

Bu nedenle Rusya’da düzenlenecek olan turnuvada her takımı maçtan önce ayrıntılı bir şekilde değerlendireceğiz ve takımların tüm dinamiklerini ortaya çıkarmaya çalışacağız, ki maçlar geldiğinde, karşılaşmaları yorumlarken hem işten kazançlı çıkalım hem de bunları referans olarak gösterebilelim.

Bu nedenle hem favorilerin oynayacağı karşılaşmaları buradan hem de diğer ülkelerin oynayacağı karşılaşmaların tüm dinamikleri bahis sitelerinden takip edebilirsiniz. Burada hem maçlardan önce detaylı analizleri elde edebilirken, bir yandan da ülkelerin oyuna katacakları alternatif senaryoları buradan bulabileceksiniz.

Bunun dışında Türkiye’nin komşu ülkelerinden biri olan Rusya’da düzenlenecek olan kupaya katılamaması da Türkiye’yi ciddi derecede etkiledi ve etkilemeye de devam edecek. Oyun kültürü anlamında Avrupa ve diğer kültürlere oranla oldukça gerileyen ülke, bunun altından nasıl kalkacak hep beraber göreceğiz. 



Haber Etiketleri
- |

Yorumlar
Haberi Yorumlayın
Ad Soyad * :
E-Posta * :
Yorumunuz * :
Doğrulama *
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code  Refresh
 

İDDİALI KONUMA GELDİ
İÇEL İDMAN YURDU
 
İDDİALI KONUMA GELDİ
 
-...  
  YAPRAK DÖKÜMÜ BAŞLADI ...
  BAY GEÇİYOR...
  İÇEL ZİRVEDE! ...
  İLK YARIYA 2 GOL SIĞDIRDI ...
TÜM İÇEL İDMAN YURDU HABERLERİ

YILIN SON MAÇI
BASKETBOL
 
YILIN SON MAÇI
 
-...  
  PERİLER ZORU KOLAYA ÇEVİRDİ...
  OLAYLI MAÇ!...
  KÖTÜ SERİ DEVAM EDİYOR...
  AVRUPA KADINLAR CİMNASTİK ŞAMPİYO...
TÜM BASKETBOL HABERLERİ

HAKEMİ GEÇEMEDİ!
SALON SPORLARı
 
HAKEMİ GEÇEMEDİ!
 
Türkiye Erkekler Hentbol 1.Liginde mücadele eden Mersin İdman Yurdu He...  
  MİLLİLERİN HEDEFİ İLK 3 İÇİNDE YER...
  HENÜZ GALİBİYETİ YOK...
  ZİRVEYE BİR ADIM DAHA...
  GALİBİYET İÇİN ÇIKACAKLAR...
TÜM SALON SPORLARı HABERLERİ

ALTAY’DAN SİLİFKE BELEDİYESPOR’A MARŞ
GENEL HABERLER
 
ALTAY’DAN SİLİFKE BELEDİYESPOR’A MARŞ
 
Pop-rock sanatçısı Ali Altay, Silifke Belediyespor’a marş yazıp best...  
  TARSUS İDMAN YURDU TELAFİ PEŞİNDE...
  HAFTA İÇİ MESAİSİ BAŞLIYOR...
  DÖRT GÖZLE BEKLİYOR...
  KAYBEDENİN İŞİ ZOR!...
TÜM GENEL HABERLER HABERLERİ

KÖŞE YAZARLARIMIZ
  • Ali ŞANLI
  • Suat Özdal
    TARAFTARIN SESİ
    ANKET
    Sizce gelecek hafta oynanacak olan Karabükspor karşılaşmasında forvette hangi isim oynamalı ?
    -Welliton Soares
    -Marko Futacs
    V?DEOLAR
    O futbolun fenomen ismi (VİDEO)
    O futbolun fenomen ismi (VİDEO)
    Kamptan ilk görüntüler
    Kamptan ilk görüntüler



    Anasayfa Künye İletişim Giriş Sayfam Yap Sık Kullanılanlara Ekle
    Copy Right © 2012 Paskolik . Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım & Geliştirme Mustafa ŞAMDAN. Email : m.shamdan@gmail.com